وبینار تخصصی حقوق و اخلاق پرستاری برگزار شد
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی وبینار تخصصی حقوق و اخلاق پرستاری به همت شورای اخلاق دانشگاه و مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی و با حضور دکتر محمود عباسی- دبیر شورای اخلاق دانشگاه و خانم دکتر فریبا برهانی – معاون پژوهشی مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی برگزار شد.
به گزارش روابط عمومی مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی وبینار تخصصی حقوق و اخلاق پرستاری به همت شورای اخلاق دانشگاه و مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی و با حضور دکتر محمود عباسی- دبیر شورای اخلاق دانشگاه و خانم دکتر فریبا برهانی – معاون پژوهشی مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی برگزار شد. چکیده سخنرانی های وبینار به شرح ذیل است:
اخلاق شاخه ای از حکمت عملی است حکمت عملی دانشی است که در باره افعال اختیاری و تحت قدرت انسان گفتگو می کند. اخلاق بیان می کند که کدام فعل خوب است و کدام فعل بد است و نهادی برای کنترل رفتار و هدایت آن به سمت کمال است.
علم اخلاق دارای دو وجه است: اخلاق نظري که وظيفه آن مطالعهي صفات و اعمال اخلاقي و پاسخ به سؤالات و استدلال در مورد خوبي يا بدي اعمال است و اخلاق کاربردی که تلاشي عملي براي رسيدن به وضعيت اخلاقي مطلوب و دستيابي به فضايل اخلاقي است. اخلاق پرستاری شاخه اي از اخلاق کاربردي است که به تشخيص, تجزيه و تحليل و حل مسائل اخلاقي كه در ارائه خدمات مراقبت پرستاری پيش مي آيند مي پردازد.
توجه به اخلاق حرفه ای در حرفه های مرتبط با پزشکی از جمله پرستاری از اهمیت ویژه ای برخوردار است که می توان دلایل آن را اهمیت جلب اعتماد مردم، ارتقای کیفیت خدمات و ارتقای حرفه ای (پروفیشنالیزم) نام برد. نظر سنجی موسسه گالوپ سالانه در کشورهایی مانند آمریکا و استرالیا برای یک دوره تقریبا بیست ساله نشان داده است که پرستاری از بین حرفه های متعدد در اغلب موارد از جنبه صداقت و اخلاقی بودن رتبه اول را به خود اختصاص داده است که نشان دهنده اعتماد مردم به پرستاران است.
ارزشهای حرفه ای در پرستاری جایگاه ویژه ای دارند. ارزشها به عنوان مبنای رویکرد ما به موضوعات، ايدهها و اعمال هدايت کنندهي رفتار تعريف شدهاند چنين ارزشهايي در بردارندهي عقايدي در مورد اين که چه چيز صحيح، خوب يا مورد علاقه است، بوده و برانگيزانندهي رفتارهاي اجتماعي و حرفهاي هستند. اين ارزشها استانداردهايي براي کار کردن و چارچوبي براي ارزشيابي رفتارها را فراهم ميکنند و به صورت سلسلهوار و بر طبق سيستم ارزشي هر فرد اولويت بندي ميشوند. ارزشهاي حرفهاي مسير و جهت اعمالي را که لازمهي رشد حرفهي پرستاري است فراهم ميآورد و ميتواند به عنوان پايهاي براي تصميمگيري در اعمال پرستاري باشد.
توجه و تأكيد بر توسعه و ترويج اصول و ارزشهاي اخلاق حرفهاي بویژه در دانشجویان پرستاری درحقيقت، سرمايهگذاري براي تضمين پايبندي به اين اصول در جامعه طي سالهاي پيش رو خواهد بود. برای اعتلای اخلاق حرفه ای به توسعه ارزشهای حرفه ای بر اساس اعتقادات، باورها و آموزههاي ديني و مذهبي حاكم بر هر جامعه باید دقت نظر زیادی نمود.
پرستاران به واسطه نقشهای متعددی که در ارائه خدمات سلامت ایفا می کنند در رعایت اصول چهارگانه اخلاق زیست پزشکی در این خدمات هم نقش موثری دارند. برای اطمینان از رعایت احترام به اختیار مددجویان در انتخاب اهداف درمانی بر اساس ارزشهای خود پرستاران نقش حامی ، شاهد و تایید کننده دارند. توجه خاص به کل وجود انسان ، مراقبت جامع و فلسفه کل نگری در پرستاری نشان از توجه به اصل دوم اخلاقی یعنی سودمندی دارد. سودمندی ورای شایستگی های تکنیکی است و احترام به عقاید، احساسات و آرزوهای بیماران و خانواده آنها به اجرای این اصل کمک می کند همچنین پرستاران می توانند با حمایت از حقوق مددجویان سبب پیشگیری از هر گونه آسیب جسمی، روانی، مادی و معنوی به آنها شده و به تیم درمانی در جهت پیشگیری از خطا کمک شایانی نمایند. همچنین با اولویت بندی و تشخیص نیازهای مراجعه کنندگان بخصوص در واحد تریاژ می توانند به رعایت عدالت کمک شایانی نمایند . با توجه به این که پرستاران تماس طولانی مدت با مددجویان و خانواده آنها دارند برخورد منصفانه ، ترجیح ندادن گروهی خاص بر گروهی دیگر، عدم تبعیض و پیش داوری و احترام به قانون و مقررات سبب نقش آفرینی آنها در اجرای رعایت اصل عدالت می گردد.
شایان ذکر است که سلسله وبینارهای تخصصی شورای اخلاق پزشکی دانشگاه هر دوشنبه از ساعت 00/13 لغایت 00/15 و با امتیاز بازآموزی از دفتر آموزش مداوم دانشگاه برگزار می گردد.