برگزاری نخستین جلسه شورای اخلاق،فرهنگ و میراث پزشکی سازمان نظام پزشکی
نخستین جلسه شورای اخلاق، فرهنگ و میراث پزشکی سازمان نظام پزشکی روز چهارشنبه مورخ21/3/1393 از ساعت 00/8 لغایت 00/10 صبح در دفتر رییس کل سازمان نظام پزشکی تشکیل شد.
در این جلسه که به ریاست دکتر علیرضا زالی ـ رییس کل سازمان نظام پزشکی تشکیل شد دکتر زالی به تشریح اهداف، برنامه¬ها و سیاست¬های راهبردی این شورا پرداخت و تاکید کرد : سه حوزه اخلاق پزشکی، فرهنگ پزشکی و میراث پزشکی از حوزههای مغفول مانده جامعه پزشکی است که متاسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته و انتظار طبیعی جامعه بویژه جامعه پزشکی این است که سازمان نظام پزشکی در این زمینه گام¬های مؤثری بردارد. من از حضور شخصیتها و فرهیختگان جامعه پزشکی که عضویت و دعوت ما را پذیرفتند تشکر و قدردانی می¬کنم و امیدوارم که با همفکری وهمدلی و همراهی تلاش¬هایی ارزشمند و گام-های مؤثر در این زمینه برداریم.
در این جلسه که به ریاست دکتر علیرضا زالی ـ رییس کل سازمان نظام پزشکی تشکیل شد دکتر زالی به تشریح اهداف، برنامهها و سیاستهای راهبردی این شورا پرداخت و تاکید کرد : سه حوزه اخلاق پزشکی، فرهنگ پزشکی و میراث پزشکی از حوزههای مغفول مانده جامعه پزشکی است که متاسفانه کمتر مورد توجه قرار گرفته و انتظار طبیعی جامعه بویژه جامعه پزشکی این است که سازمان نظام پزشکی در این زمینه گامهای مؤثری بردارد. من از حضور شخصیتها و فرهیختگان جامعه پزشکی که عضویت و دعوت ما را پذیرفتند تشکر و قدردانی میکنم و امیدوارم که با همفکری وهمدلی و همراهی تلاشهایی ارزشمند و گامهای مؤثر در این زمینه برداریم.
بدون تردید ظرفیتهای زیادی برای ارتقا جایگاه شورای اخلاق، فرهنگ و میراث پزشکی وجود دارد و ما باید از این ظرفیت ها برای احیا فرهنگ ومیراث پزشکی اعلام و ایران بهره گیریم. نمونه عینی و ارزشمندی که از افتخارات تاریخی ما محسوب میشود سمبل سیمرغ است که از آن به عنوان نماد فرهنگ پزشکی یاد میکنیم. در این راه گامهایی برداشته ایم و تلاش میکنیم که سیمرغ درمانگر را به عنوان سمبل فرهنگ پزشکی خود به جهان معرفی کنیم. در این جلسه هر یک از اعضا به طرح دیدگاههای خود پرداختند و دکتر محمود عباسی ـ رییس مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی و عضو شورای عالی اخلاق، فرهنگ و میراث پزشکی ضمن طرح دیدگاههای خود چند پیشنهاد ارائه کرد که مورد استقبال اعضا شورا قرار گرفت. وی با اشاره به ابتکار آقای دکتر زالی رییس کل محترم و رییس شورای عالی اخلاق، فرهنگ و میراث پزشکی در معرفی سیمرغ درمانگر به عنوان سمبل فرهنگ پزشکی ایران اسلامی پیشنهاد کرد از این فرصت بهره بگیریم و سالیانه جشنواره بین المللی سیمرغ توسط سازمان برگزار شود و به فعالان عرصه اخلاق پزشکی، فرهنگ پزشکی و میراث پزشکی و مراکز فعال در این زمینه ها در سطح داخلی و بین المللی تندیس سیمرغ و جوایزی اعطا گردد. در این خصوص ما آمادگی داریم آییین نامه جشنواره را تدوین و در جلسه بعدی شورا ارائه کنیم وی همچنین پیشنهاد کرد تدوین دانشنامه اخلاق پزشکی در دستور کار شورا قرار گیرد و با همکاری اندیشمندان این حوزه نسبت به تدوین دانشنامه اخلاق پزشکی با بهره گیری از میراث گران سنگ اخلاق پزشکی در پیشینه تمدن اسلام و ایران اقدام شود.
دکتر عباسی در بخش دیگری از سخنان خود تأکید کرد در عرصه فرهنگ و میراث پزشکی جای خالی موزه پزشکی که متکفل آن سازمان و این شورا باشد خالی است. بدون تردید جمعی از اعضای این سازمان کلکسیونیاز آثار و اشیای پزشکی در اختیار دارند که با تشکیل این موزه آنها را به موزه سازمان خواهند سپرد ضمن اینکه تجربه به ما نشان داده است که دولت در این زمینه مدیر مناسبی نیست و سازمان نظام پزشکی می تواند به نحو مطلوبی چنین موزه ای را مدیریت کند. وی همچنین با اشاره به تجربه جامعه جهانی تدوین و تصویب کدهای اخلاق حرفه ای در حوزه های تخصصی و در زمینه هایی که این کدها جنبه حاکمیتی ندارند را وظیفه سازمان نظام پزشکی دانست که باید با همکاری انجمن های علمی دراین زمینه همت گمارد. برای نمونه امیدواریم کدهای اخلاقی سلامت باروری که سال ها برای تدوین آن تلاش شده و اکنون آماده تصویب است در این شورا به عنوان کدهای تخصصی حوزه سلامت باروری به تصویب برسد و زمینه توجه جدی به این زمینه ها در دستور کار شورا قرار گیرد.