روابط عمومی مرکزتحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی:
قانونگذار با اصلاح ماده 37 قانون مجازات اسلامی به نگرانی صاحبان مشاغل و حرف بویژه جامعه پزشکی پایان دهد.
رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران در پانزدهمین کنگره آموزشی علوم پزشکی شهید مطهری در یزد اعلام کرد: قانونگذار با اصلاح ماده 37 قانون مجازات اسلامی به نگرانی صاحبان مشاغل و حرف بویژه جامعه پزشکی پایان دهد.
دکترمحمود عباسی ـ رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران که در پانزدهمین کنگره آموزش علوم پزشکی و هفتمین جشنواره آموزشی شهید مطهری در تاریخ 10/2/93 در سالن همایشهای بینالمللی پردیس دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد سخنرانی میکرد با اشاره به تصویب قانون جدید مجازات اسلامی که از اردیبهشت ماه سال 1392 به مورد اجرا گذاشته شده و قضات به استناد ماده 37 قانون جدید، مجازات حبس ماده 616 را میتوانند حداکثر به یک سوم کاهش دهند و در حقیقت نمیتوانند آن را به جزای نقدی تبدیل کنند مشکلات و نگرانی شدیدی در بین صاحبان مشاغل و حرف ایجاد کرده و این مهم در جامعه پزشکی این نگرانی عمیق را به دنبال دارد که ممکن است حقوق بیماران نادیده انگاشته شود و بیماران با ریسک بالا پشت درب اتاق عمل بمانند. وی تأکید کرد هرچند قانون مجازات اسلامی جدید دستاوردهای ارزشمندی به دنبال داشته و مسئولیت پزشک را مبتنی بر تقصیر میداند لیکن با اصلاح ماده 22 قانون قبلی مجازات اسلامی و تبدیل آن به ماده 37 قانون جدید رویکردی تشدیدگرایانه در اعمال و اجرای مجازاتها اتخاذ نموده و با محدودکردن اختیارات قضات در تبدیل مجازات مقرر به جزای نقدی یا دیگر مجازاتهای جایگزین به نظر میرسد سیاست قضازدایی و حبسزدایی قانونگذار جایگاه خود را به تشدید مجازاتها داده است.
تدبیر قانونگذار در اعمال مجازاتهای جایگزین حبس و تصویب آییننامه ماده 79 قانون مجازات اسلامی شایسته تقدیر است هرچند که متأسفانه تاکنون آییننامه مجازاتهای جایگزین که مقرر بوده ظرف مدت سه ماه پس از تصویب قانون توسط وزرای دادگستری و کشور تهیه و پس از تأیید رییس قوه قضائیه به تصویب هیأت وزیران برسد پس از گذشت یکسال هنوز به تصویب نرسیده ولی باید توجه داشت که تصویب آییننامه مذکور نیز مشکل و نگرانی صاحبان مشاغل را مرتفع نمیکند. تصویب ماده 37 با روح کلی حاکم بر قانون مجازات اسلامی جدید منافات دارد و در حالیکه از نظر جرمشناسی اثری بر اعمال و اجرای مجازات حبس در جرایم غیرعمدی و خطایی مترتب نیست قانونگذار باید با اصلاح ماده 37 قانون مجازات اسلامی به دستگاه قضایی و قضات اعتماد کند و اختیار تبدیل مجازات حبس را به آنان محول نماید.
در این همایش سه روزه که همگام با برگزاری هفتمین جشنواره آموزشی شهید مطهری همراه بود و دکتر عباسی ـ رییس مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی در زمینه اخلاق در آموزش سخنرانی میکرد وی ضرورت بازبینی در برنامههای آموزشی و کریکولوم دورههای مختلف پزشکی را یادآور شد و تأکید کرد اخلاق پزشکی باید در همه برنامههای آموزشی دانشگاههای علوم پزشکی موج بزند و پیوست اخلاقی در برنامههای آموزشی کفایت نمیکند. در سال اقتصاد و فرهنگ با عزم ملی و مدیریت جهادی و با ابلاغ سیاستهای کلی سلامت از سوی مقام معظم رهبری جامعه پزشکی به یک پالایش عظیم نیاز دارد. افزایش بیش از 30% جرایم و تخلفات پزشکی در سالهای اخیر نشاندهنده کمرنگ شدن اخلاق در متن جامعه پزشکی است و امروز جامعه پزشکی بیش از همیشه باید تهدیدهای ناشی از مجازات حبس را به فرصت تبدیل کند و به پالایش در درون بپردازد. گرچه مسئولان سازمان نظام پزشکی از ماهها قبل پیگیر اصلاح قانون مجازات اسلامی و تصویب آییننامه مجازاتهای جایگزین هستند لیکن تا اصلاح ماده 37 و تصویب آییننامه باید همه تلاشها را بر پیشگیری از جرایم و تخلفات پزشکی متمرکز نمود. نرخ بالای تخلفات و خطاهای پزشکی حرفه مقدس پزشکی را در مخاطره قرار میدهد و رابطه مستحکم پزشک و بیمار را فرو میریزد.