روزنامه همشهری در گفتگو با دکتر محمود عباسی - رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران:
حقوق بهداشتی زندانیان؛ همه مواردی که سازمان زندان ها باید رعایت کند.
به نقل از مصاحبه منتشر شده دكتر محمود عباسي در " ضميمه هفتگي شماره ٢٣٢ سه شنبه ٢٦ فروردين ١٣٩٣ " روزنامه همشهري حقوق بهداشتی و مهمتر از آن حق بر بهداشت و سلامت به عنوان یکی از حقوق بنیادین بشری در نظام بین¬المللی حقوق بشر به رسمیت شناخته شده که تجلی آنرا برای نخستین بار می¬توان در ماده 55 منشور سازمان ملل متحد 1945 مشاهده نمود و اگر چه اعلامیه جهانی حقوق بشر که در سال 1948 به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید بیشترین نقش را در توسعه حقوق بین¬الملل بشر از جمله حق بر حیات، حق برخورداری از آزادی و امنیت، حق برخورداری از سطح زندگی مناسب برای تأمین بهداشت و رفاه فرد و خانواده داشته لیکن متعاقب این اعلامیه است که ماده 12 میثاق بین¬المللی حقوق اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی دولتها را مکلف به رسمیت شناختن حق بر تمتّع بهترین استانداردهای بهداشت و سلامت جسمی و روحی ممکن¬الحصول می¬کند و تدابیر لازم برای استیفای کامل این حق را متذکر می¬شود.
حقوق بهداشتی و مهمتر از آن حق بر بهداشت و سلامت به عنوان یکی از حقوق بنیادین بشری در نظام بینالمللی حقوق بشر به رسمیت شناخته شده که تجلی آنرا برای نخستین بار میتوان در ماده 55 منشور سازمان ملل متحد 1945 مشاهده نمود و اگر چه اعلامیه جهانی حقوق بشر که در سال 1948 به تصویب مجمع عمومی سازمان ملل رسید بیشترین نقش را در توسعه حقوق بینالملل بشر از جمله حق بر حیات، حق برخورداری از آزادی و امنیت، حق برخورداری از سطح زندگی مناسب برای تأمین بهداشت و رفاه فرد و خانواده داشته لیکن متعاقب این اعلامیه است که ماده 12 میثاق بینالمللی حقوق اقتصادی ـ اجتماعی و فرهنگی دولتها را مکلف به رسمیت شناختن حق بر تمتّع بهترین استانداردهای بهداشت و سلامت جسمی و روحی ممکنالحصول میکند و تدابیر لازم برای استیفای کامل این حق را متذکر میشود. هرچند دولتها نمیتوانند صحت و مطلوب بودن سلامتی افراد را تضمین نمایند اما دولتها میتوانند شرایطی را فراهم آورند که بهداشت و سلامتی افراد مورد حمایت قرار گیرد. اهمیت این موضوع به حدی است که تشکیل سازمان بهداشت جهانی به منظور همگرایی و همفکری دولتها به عنوان یک سازمان بینالمللی در دستور کار سازمان ملل متحد قرار گرفت. بنابراین بهداشت علم و هنر پیشگیری از بیماریها و طولانی کردن عمر و ارتقای سلامتی به وسیله کوششهای اجتماعی است.
تعریف حقوق بهداشتی
حقوق بهداشتی دسترسی به مراقبتهای بهداشتی اولیه و مراقبتهای اولیه در زمینه بهداشتی است که باید برای همه افراد قابل دسترس باشد و هدف از ارائه این مراقبتها حفظ، نگهداری و ارتقای سطح سلامت افراد جامعه است. حداقل این خدمات و حقوق اولیه عبارتند از: آموزش همگانی در زمینه بهداشت، بهبود روش تغذیه، تأمین آب سالم و کافی، ایمنیسازی علیه بیماریهای عفونی، پیشگیری از بیماریهای شایع بومی، درمان مناسب بیماریها و حوادث، پیشبینی و تدارک داروهای اساسی و ارائه خدمات بهداشتی مادر و کودک و تنظیم خانواده. بنابراین بهداشت و تندرستی حق مسلم مردم است و تأمین آن تکلیفی بر دوش دولتها. این مهم زیرساخت اساسی توسعه پایدار و بطور کلی توسعه اقتصادی اجتماعی و فرهنگی است.
حق زندانیان در سلامت
طبیعی است که همه افراد جامعه و حتی زندانیان از این حقوق اولیه بهرهمند و در بند بودن و حصار زندان و بسته بودن محیط حبس ایجاب میکند که دولتها بیش از پیش توجه به حقوق بهداشتی را به عنوان یک حق بنیادین داخلی که قانون اساسی آنرا به رسمیت شناخته، حق بر بهداشت و سلامت را به عنوان یک حق ذاتی حقوق بشری وجهه همت قرار دهند. در همین راستا سازمان زندانها با تشکیل اداره کل بهداشت و درمان زمینه تحقق حقوق زندانیان در دستیابی به مراقبتهای بهداشتی و درمان زندانیان را فراهم ساخته است. تهیه و تنظیم برنامههای عملیاتی بهداشتی و درمانی با توجه به سطح ایمنی و سایر مسائل بهداشتی در سازمان، برنامهریزی جهت ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به زندانیان سراسر کشور، برنامهریزی جهت تهیه دارو و تجهیزات مورد نیاز، برنامهریزی جهت سالمسازی محیط زندانهای کشوراز طریق اجرای ضوابط بهداشتی، واکسینه کردن بموقع زندانیان جهت جلوگیری از ابتلای آنان به بیماریهای واگیردار، انجام تدابیر لازم در خصوص زندانیان بیماری که نیاز واقعی به مراقبتهای ویژه دارند، همکاری و هماهنگی با سایر مراکز درمانی و بهداشتی طبق قوانین و مقررات، همکاری با وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی جهت ارائه آموزشهای لازم به افراد معرفی شده از سوی سازمان بخشی از وظایف و مسئولیتهایی است که بر دوش سازمان زندانهاست.
مراقبت های بعد از خروج
این اختیارات به محیط زندان محدود نشده حتی این سازمان باید برای مراقبتهای بعد از خروج هم تدابیر لازم بیندیشد و بویژه در خصوص زندانیانی که مبتلا به بیماریهای واگیردار و آمیزشی هستند با هماهنگی وزارت بهداشت اقدامات لازم در چارچوب موازین قانونی و با حفظ حرمت و کرامت انسانی زندانیان آزاد شده انجام دهند. بیتوجهی به وضعیت بهداشت و درمان زندانیان عواقب و پیامدهای ناگواری برای جامعه به همراه دارد که نمونه عینی آنرا میتوان در زندانهای مختلف کشور در گسترش ایدز و اچ آی وی جستجو کرد. رعایت دقیق مفاد آییننامه زندانها برای پیشگیری، کشف، قرنطینه و مهار کردن بیماریها ضروری است. این مسئله زمانی جدیتر به نظر میرسد که به آمار زندانیان در داخل زندانها با توجه به کمبود فضا و مکان توجه نمائیم، زیرا در محیط بسته و کوچک زندان بخصوص اگر افراد ساکن در آن بیشتر باشند رعایت نکات بهداشتی با مشکلات بیشتری مواجه میگردد. این مهم در زندانیان معتاد اهمیت بیشتری دارد. تمامی زندانیان باید هر ماهه مورد تست پزشکی قرار گیرند این امر به منظور تشخیص بیماریهای مختلف و جلوگیری از سرایت آن به سایر زندانیان انجام میشود. زندانیان بیمار در صورت امکان در بهداری زندان مداوا میشوند تا از اعزام آنها به بیمارستان که مستلزم خروج از محدوده زندان میباشد جلوگیری شود. این مقررات به منظور رعایت نکات حفاظتی و جلوگیری از فرار زندانی تدوین شده است. مسئله مهم مورد اشاره در این زمینه این است که اعزام زندانی بیمار به بیمارستان خارج از زندان باید با مجوز مقام قضایی باشد.
رعایت مقررات بهداشتی داخل آسایشگاهها، راهروها، حیاط، هواخوری، سرویسها، سالن اجتماعات، نمازخانه، کتابخانه، کارگاهها و مؤسسات صنعتی، کشاورزی و خدماتی زندانها بر عهده زندانیان است که این امر باید تحت برنامهریزی و نظارت زندان انجام شود.
بنابراین باید توجه داشت که رعایت حقوق بهداشتی زندانیان نه تنها حقی است که در حقوق داخلی کشورها به رسمیت شناخته شده و باید مورد توجه قرار گیرد بلکه به عنوان یک حق حقوق بشری ذاتی و از حقوق شهروندی است که اعطاکردنی و سلبکردنی نیست باید آنرا به رسمیت شناخت و به مورد اجرا گذاشت که منافع آن نه تنها متوجه زندانی که متوجه جامعه است.