راه اندازی کنوانسیون حقوق آب
دکتر محمود عباسی :موضوع منابع ژنتیکی برای حقوقدانان در حوزه حقوق مالکیت فکری و اخلاق زیستی جایگاه بسیار بالایی دارد و ما باید از این منظر به این مقوله توجه داشته باشیم.
دکتر محمود عباسی رییس مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی در مورد راه اندازی کنوانسیون آب گفت :موضوع منابع ژنتیکی برای حقوقدانان در حوزه حقوق مالکیت فکری و اخلاق زیستی جایگاه بسیار بالایی دارد و ما باید از این منظر به این مقوله توجه داشته باشیم. ما در منابع ژنتیک در حوزه های انسانی، جانوری، میکرو ارگانیزم ها و گیاهی از منابع و ذخایر بسیار خوبی برخوردار هستیم که می تواند در کنار داروهای گیاهی و دانش سنتی مورد توجه قرار گیرد.
ما در سال های اخیر، فعالیت های خوبی داشتیم به طوریکه اولین دانشجوی دکترا و پست دکترای اخلاق زیستی مربوط به ما است و نیز اولین کنگره بین المللی حقوق ژنتیک را با حضور اساتید در دانشگاه یزد در سال 1395 برگزار کردیم. همچنین برای اولین آکادمی سازمان جهانی مالکیت معنوی را در وزارت دادگستری راه اندازی و با همکاری و حمایت استاندار یزد، فعالیت خوبی را در یزد شروع کردیم.
در حوزه اخلاق زیستی، انجمن بین المللی اخلاق زیستی را راه اندازی کردیم که در این انجمن علاوه بر استان های کشور در 21 کشور، نمایندگی راه اندازی کردیم و همچنین دو نشریه علمی، پژوهشی فارسی و انگلیسی زبان را به راه انداختیم.
در حوزه آب، نه تنها در یزد که در سطح کشور، یک چالش پیش رو داریم. اینکه مسئله آب را باید چگونه پیش ببریم؟ در ارتباط با حقوق آب، 4 سال پیش، پیشنهاد تأسیس دانشگاه حقوق آب را به رئیس پیشین این دانشگا ه دادم که واقعا ظرفیت آن موجود می باشد، چه اینکه در اسفند ماه سال جاری، اولین کنفرانس اخلاق آب را در یزد با حضور میهمانانی از یونسکو و کشورهای منطقه برگزار می گردد.
باید توجه داشته باشیم که ترکیه بزرگترین سد جهان را بر روی رودخانه های دجله و فرات تأسیس کرده است که در آینده ای نزدیک از حق آب های که در طول تاریخ از آن برخوردار بوده ایم، محروم شده و شاهد بحران بی آبی در سوریه، عراق و ایران خواهیم بود. ما چگونه می توانیم با این چالش روبرو شویم و آن را حل و فصل نماییم؟
بطور قطع، بهترین راهکار؛ راه و روش حقوقی است. ما می توانیم با استفاده از تجربه درخشان کنوانسیون تالاب انزلی، که یک کنوانسیون بین المللی است؛ کنوانسیون حقوق آب را راه اندازی کنیم و اولین گام تشکیل این کنوانسیون نیز، برگزاری کنفرانس منطق های است که اسفندماه سال جاری در یزد برگزار می گردد و گام بعدی برگزاری کنفرانس بین المللی است که باید سال آینده آن را برگزار کنیم.
اولین دپارتمان آب و اولین دپارتمان حقوق کودک نیز یکی دیگر از فرصت هایی است که یزد می تواند به عنوان مرکز این دپارتمان لحاظ گردد. با توجه به ثبت جهانی یزد؛ می توان با انجام چنین اقداماتی و ایجاد چنین انجمن های بین المللی زمینه رشد و توسعه یزد را فراهم آورد.