×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1393/01/31 - 08:53
  • بازدید : 1389
  • تعداد بازدید : 52
  • زمان مطالعه : 5 دقیقه
روابط عمومی مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی به نقل از روزنامه "قدس":

مجازات «حبس» در کمین پزشکان متخلف

رئیس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران در گفت و گو با «قدس» تأکید کرد؛ تا زمانی که آیین‌نامه مجازاتهای جایگزین تصویب شود، خطر زندان و حبس در کمین پزشکان متخلف است.


رئیس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران در گفت و گو با «قدس» تأکید کرد؛



مجازات «حبس» در کمین پزشکان متخلف



گروه جامعه / پروین محمدی - تا زمانی که آیین‌نامه مجازاتهای جایگزین تصویب شود، خطر زندان و حبس در کمین پزشکان متخلف است.



تقصیر پزشکی مجازات دارد

این مطلب را رئیس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران در گفت و گوی اختصاصی با «قدس» بیان کرد و افزود: با توجه به تصویب قانون مجازات اسلامی که از اردیبهشت 1392 اجرایی شده، هر چند قانونگذار در قانون جدید، مسؤولیت پزشکی را مبتنی بر تقصیر و خطای پزشکی می‌داند، اما به لحاظ عدم تصویب آیین‌نامه مجازاتهای جایگزین موضوع ماده 79 قانون مجازاتهای اسلامی جدید «خطر زندان» مرتکبان تقصیر در حوزه پزشکی را تهدید می‌کند.

دکتر محمود عباسی در این خصوص خاطرنشان کرد: این خطر تنها متوجه جامعه پزشکی نیست، بلکه قانون درباره همه آحاد جامعه یکسان است، از این رو سایر مشاغل و حرفه‌ها نیز موضوع این قانون هستند و در صورت تخلف بر اساس قوانین مجازات می‌شوند.





زنگ هشدار

دبیر کمیسیون تخصصی اخلاق پزشکی سازمان نظام پزشکی کشور با اشاره به ضرورت اعمال قانون در حوزه علوم پزشکی تصریح کرد: از آنجا که قضات رسیدگی کننده به پرونده‌های پزشکی افزون بر محکومیت پزشک به پرداخت دیه یا ارش (بر اساس بررسی قاضی پرونده) مجازات عمومی جرایم ارتکابی و تقصیر پزشکی را تنها تا یک سوم می‌توانند کاهش دهند، بنابراین باید «زنگ هشدار» را برای جامعه پزشکی و شاغلان این حرفه به صدار درآوریم که در صورت ارتکاب تخلف و تقصیر پزشکی «خطر زندان و حبس» آنان را تهدید می‌کند.





آیا تاکنون این قانون اجرا شده؟

مشاور سازمان نظام پزشکی در پاسخ این پرسش به خبرنگار ما که آیا این قانون تاکنون به اجرا درآمده است، گفت: تاکنون 15 مورد حکم در سراسر کشور و استانهای مختلف علیه پزشکان خاطی صادر گردیده است که افزون بر پرداخت دیه یا ارش به سه ماه تا یکسال حبس محکوم شده‌اند.





زندان به چه جرمی؟

دکتر عباسی در پاسخ به این پرسش که در چه استانهایی این حکم اجرا شده و به چه جرمی گفت: مواردی مانند تشخیص نادرست بیماری که به صدمه و آسیب به بیمار منجر شده، جا گذاشتن ابزار جراحی در شکم بیمار، خطا در عمل جراحی که به صدمه و آسیب به بیمار منجر گردیده و... در استانهای تهران، گیلان، آذربایجان، مازندران و خوزستان مشاهده شده که با پیگیری‌های حقوقی به آنها رسیدگی و حکم اجرا شده است.





افزایش 30 درصدی تخلفات پزشکی

وی در خصوص ضرورت اجرای قانون مجازات اسلامی تصریح کرد: به لحاظ افزایش بیش از 30 درصدی جرایم و تخلفات پزشکی در دو سه سال اخیر این قانون به مرحله اجرا درآمده زیرا اعتقاد ما بر این است که حفظ جان مردم و سلامت بیمار در درجه اول اولویت می‌باشد و این قانون «می‌تواند» و «باید» نقش بسزایی در کاهش جرایم و تخلفات پزشکی داشته باشد و همان گونه که جامعه پزشکی معتقدند «پیشگیری مقدم بر درمان است» ما حقوقدانان و جرم شناسان نیز بر این باوریم که پیشگیری از جرایم و وقوع تخلفات باید مقدم بر پیگیریهای قضایی و مجازات باشد، زیرا بدون تردید رعایت نشدن موازین اخلاقی موجبات نارضایتی مردم و بروز تخلفات را فراهم می‌سازد که در وهله نخست جامعه پزشکی و سپس مردم را متضرر می‌کند.

از این رو به جامعه پزشکی و مردم توصیه می‌کنیم اطلاعات و آموزشهای خود را در حوزه قوانین و مقررات افزایش دهند، زیرا فرهنگسازی و آموزش نقش و تأثیر بسزایی در کاهش جرایم و تخلفات دارد.





اخلاق پزشکی، نیاز اساسی نظام سلامت

رئیس مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی، «اخلاق پزشکی» را به عنوان یکی از نیازهای اساسی امروز دانست و یادآور شد: در حرفه پزشکی چهار اصل اساسی اتونومی اخلاقی، ضرر نرساندن، عدالت و سودرسانی باید مورد توجه قرار گیرد، زیرا به لحاظ اخلاق حرفه‌ای بسیار حائز اهمیت است و از این چهار اصل می‌توانیم به عنوان تراز، معیار و سنجش افعال و افکارمان استفاده کنیم.

وی به معیارهای فقهی مزبور اشاره و تصریح کرد: اصل رضایت و برائت بیمار، رعایت موازین فنی و علمی، رعایت موازین قانونی (از قانون اساسی آغاز تا سیاستهای کلی سلامت که از سوی مقام معظم رهبری ابلاغ شد و قوانین عادی مانند بخشنامه‌ها، دستور العملها و...) باید به دقت مدنظر قرار گیرد.





مراجع پاسخگو

وی توصیه کرد: در صورت مشاهده متخلف به سازمانهای مربوط (نظام پزشکی و دادسرای انتظامی نظام پزشکی) در شهرستانها و در خصوص جرایم و تقصیرات پزشکی به دادسراهای عمومی و انقلاب و در تهران به ناحیه ویژه پزشکی و دارویی مراجعه نمایند.





اقدامها و فعالیتهای پیشگیرانه

رئیس مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی، تشکیل شورای اخلاق، فرهنگ و میراث پزشکی، فعال کردن مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی و تشکیل شورای پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی و اداره اخلاق پزشکی سازمان پزشکی را از جمله تدابیر ویژه برای بسط و گسترش اخلاق پزشکی و پیشگیری از قصور در امور پزشکی عنوان کرد و یادآور شد: آموزش دادستانها و دادیاران، اعضای هیأتهای بدوی تجدیدنظر انتظامی نظام پزشکی در قالب کارگاه‌های تخصصی و سمینارهای آموزشی و هم اندیشی‌های مختلف در زمینه موازین اخلاق پزشکی، همچنین برگزاری کنگره‌های بین‌المللی اخلاق پزشکی و کارگاه‌های تخصصی دوره‌ای برای پزشکان و کادر درمانی در بیمارستانهای خصوصی از اولویتهای کاری سازمان در سال جاری است. 



پایگاه خبری - تحلیلی قدس آنلاین



کد مطلب: ۲۰۲۷۴۰ |  تاريخ: ۱۳۹۳/۱/۲۶ |  ساعت: ۲۲: ۴۱







 


  • گروه خبری : اخلاق پزشکی,آرشيو اخبار
  • کد خبر : 9497
کلید واژه
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تصویر

تنظیمات قالب