همایش آشنایی با روشهای نوین زیبایی پوست و لیزر برگزار شد:
سخنرانی مشاور حقوقی سازمان نظام پزشکی و رییس مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی در همایش آشنایی با روشهای نوین زیبایی پوست و لیزر
دکتر محمود عباسی ـ مشاور حقوقی رییس کل سازمان نظام پزشکی و رییس مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی این سازمان در همایش آشنایی با روشهای نوین زیبایی پوست و لیزر که در تاریخ 29/9/1392 در هتل المپیک تهران برگزار شد در زمینه روشهای نوین زیبایی پوست و لیزر و مسئولیتهای ناشی از آن به ایراد سخنرانی پرداخت.
دکتر محمود عباسی ـ مشاور حقوقی رییس کل سازمان نظام پزشکی و رییس مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی این سازمان در همایش آشنایی با روشهای نوین زیبایی پوست و لیزر که در تاریخ 29/9/1392 در هتل المپیک تهران برگزار شد در زمینه روشهای نوین زیبایی پوست و لیزر و مسئولیتهای ناشی از آن به ایراد سخنرانی پرداخت. در این همایش دکتر عباسی با طرح دیدگاههای خود در زمینه اصول و قواعد حاکم بر مسئولیت پزشکی در جراحیهای زیبایی پوست و لیزر تأکید کرد: یکی از دغدغههای فکری پزشکان بویژه در عرصههای نوین علمی این است که آنان همواره خود را بر سر چهارراه حوادث و مسئولیتها احساس میکنند. مسئولیت اخلاقی، مسئولیت حقوقی، مسئولیت کیفری و مسئولیت انتظامی که چنانچه سه نوع اخیر مسئولیت متوجه پزشکی میشود بدون تردید مسئولیت اخلاقی هم خواهد داشت. مسئولیت پزشکی یعنی الزام پزشک به جبران خسارت یا صدمهای که در نتیجه اعمال پزشکی به بیمار خود وارد کرده است جلوههای این مسئولیت از منظر قانونگذار ایران در قالب مسئولیت مدنی که نوعاً با انعقاد قرارداد با شرکت بیمه قابل جبران است، مسئولیت انتظامی که واکنش سازمان صنفی و حرفهای متبوع پزشک است و از توبیخ شفاهی تا محرومیت دایم از طبابت در نوسان است و مسئولیت کیفری که واکنش عمومی به جرم و تقصیر پزشکی است محقق میشود.
دغدغه اصلی پزشکان در این نوع اخیر از مسئولیت میباشد که با هیچ جایگزینی قابل پوشش نیست. باید مراقب بود و آموزههای اخلاقی و قانونی را سرلوحه برنامههای خود قرار داد تا با مسئولیت در قبال اعمال خود مواجه نشویم.
رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران در بخش دیگری از سخنان خود مسئولیت متخصصین جراحی زیبایی و ترمیمی را در عرصههای مختلف علمی از قبیل لیپوساکشن، تزریق ژل و بوتاکس، کاربردهای لیزر در پوست، تزریق چربی و سلولهای بنیادی بسیار سنگین توصیف کرد که ما در این عرصهها در مرحله گذار از حرکتهای افتان و خیزان به سوی مرحله تثبیت هستیم و باید اینگونه اقدامات درمانی و غیردرمانی را با سعه صدر و دقت و آرامش دنبال کرد. مطالعه، مشورت و انجام کار در چارچوب وظایف قانونی و تسلط بر آخرین دستاوردهای علمی از جمله فاکتورهایی است که باید سرلوحه برنامههای درمانی قرار گیرد. از جمله عوامل سقوط مسئولیت پزشکی اخذ رضایت و برائت، مشروعیت عمل و رعایت موازین فنی و علمی و نظامات دولتی است که باید به تفصیل درباره آن سخن بگوئیم. رویکرد اخیر قانونگذار ایران درباب رضایت و برائت در سال 92 نسبت به گذشته منطقیتر و انطباق بیشتری با واقعیات امروز جامعه پزشکی دارد. رضایت و برائت در نتیجه ارائه یک رشته اطلاعات دقیق و عمیق و منطبق با آخرین دستاوردهای علمی توسط شخص پزشک به بیمار ارائه میشود و پزشک شخصاً باید از بیمار رضایت و برائت اخذ نماید. رضایت و برائتی که توسط پذیرش بیمارستان یا منشی مطب و یا کارشناسان اخذ میشود فاقد ارزش قضایی است.
وی دخالت برخی افراد غیرمتخصص یا متخصصین سایر رشتهها در اعمال جراحی که در صلاحیت آنان نیست را یکی از زمینههای گسترش جرم و تخلف انتظامی دراین حوزه دانست و یادآور شد برنامه و کریکولوم آموزشی و ضوابط حاکم بر رشتههای تخصصی، معیار درستی و نادرستی اعمال پزشکی است. وی پدیده شوم ثروتاندوزی و بیتوجهی به حقوق بیماران در برخی افراد که متأسفانه قداست جامعه پزشکی را خدشه دار میکنند را یکی از بلایای پزشکی معاصر دانست که همه باید در قبال آن احساس مسئولیت کنیم و در این رهگذر مسئولیت بازرسین وزارت بهداشت و دانشگاههای علوم پزشکی سنگینتر است.
رییس مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با انتقاد شدید از برخی سخنرانان و ارائه کنندگان مقالات در کنگرهها و نشستهای علمی که بیتوجه به حقوق مردم، تصاویر عریان بیماران را بدون ضرورت و هرچند بدون تصویر صورت به بهانههای آموزشی به نمایش میگذارند و یا در مراکز درمانی نوع بیماری بیمار را قید مینمایند آنرا برخلاف موازین حقوقی و اخلاقی پنداشت که موجب فروریختن رابطه مستحکم پزشک و بیمار میگردد و بعضاً مسئولیت قانونی پزشک و یا دیگر صاحبان حرف پزشکی را به دنبال دارد.
در پایان این نشست دکتر عباسی به سؤال حاضران پاسخ گفت و اینگونه نشستهای علمی را در کاهش تخلفات و جرایم پزشکی بسیار مؤثر دانست.