رادیو گفتگو در مصاحبه با مشاور حقوقی رییس کل سازمان نظام پزشکی و رییس مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی:
دکتر عباسی ـ مشاور حقوقی سازمان نظام پزشکی در گفتگو با برنامه چراغ سبز رادیو گفتگو : فقدان نظارت عامل اصلی گسترش تخلّفات پزشکی است.
دکتر محمود عباسی ـ مشاور حقوقی رییس کل سازمان نظام پزشکی و رییس مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی این سازمان در گفتگو با برنامه چراغ سبز رادیو گفتگو که از ساعت ـ/18 تا ـ/19 روز سه¬شنبه مورخ 8/11/1392 صورت گرفت فقدان نظارت و بازرسی بر مؤسسات پزشکی و عدم اجرای قوانین و مقررات را عامل اصلی گسترش تخلفات و جرایم پزشکی دانست. وی با اشاره به این که از نظر جرمشناسی آنچه مهم است و موجب پیشگیری و کاهش تخلّفات و جرایم می¬شود حتمیت مجازات¬هاست تأکید کرد مجازات در برابر ارتکاب جرم و تخلف حتی اگر خفیف هم باشد باید اجرا شود.
دکتر محمود عباسی ـ مشاور حقوقی رییس کل سازمان نظام پزشکی و رییس مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی این سازمان در گفتگو با برنامه چراغ سبز رادیو گفتگو که از ساعت ـ/18 تا ـ/19 روز سهشنبه مورخ 8/11/1392 صورت گرفت فقدان نظارت و بازرسی بر مؤسسات پزشکی و عدم اجرای قوانین و مقررات را عامل اصلی گسترش تخلفات و جرایم پزشکی دانست. وی با اشاره به این که از نظر جرمشناسی آنچه مهم است و موجب پیشگیری و کاهش تخلّفات و جرایم میشود حتمیت مجازاتهاست تأکید کرد مجازات در برابر ارتکاب جرم و تخلف حتی اگر خفیف هم باشد باید اجرا شود. عدم اجرای قوانین به هر بهانهای موجب واکسینه شدن افراد در برابر تخلف میشود و با تکرار آن رفته رفته تاروپود جامعه را از هم میگسلد.
رییس انجمن علمی حقوق پزشکی ایران در بخش دیگری از گفتگوی خود با اشاره به اینکه متأسفانه سازوکارهای لازم و ساختار حقوقی نظام سلامت در تأمین حقوق بیماران در جامعه شکل نگرفته و اگرچه فعالیت برخی دستگاههای متولی تأمین حقوق بیماران لازم است ولی کافی نیست و باید ساختار مستقلی همانند سازمان حمایت از حقوق بیماران شکل بگیرد، تأکید کرد بسیاری از تخلفات ناشی از ابهام آییننامهها و دستورالعملهاست و دخالت متخصصین یک رشته در رشتههای دیگر و متأسفانه مداخله غیرمسئولانه برخی پزشکان عمومی در حوزههای تخصصی موجب گسترش دامنه تخلفات در جامعه پزشکی شده است. برخی برنامهها و کریکولومهای آموزشی در رشتههای تخصصی نیازمند بازنگری است. اخلاق پزشکی، حقوق پزشکی و سلامت معنوی زیربنای طب بالینی است و اینگونه مباحث باید در کلیه برنامههای آموزشی موج بزند. اخلاق را باید از ابتدا آغاز کرد نه در میانه راه و یا پایان راه. ما مستمراً به آموزش اخلاق نیازمندیم. جامعهای که خود را مستغنی از آن بپندارد به انحراف کشیده میشود.
رییس مرکز پیشگیری از قصور و جرایم پزشکی سازمان نظام پزشکی در پاسخ به این سؤال که در برابر پدیده زیرمیزی چه باید کرد اظهار داشت: پدیده زیرمیزی و مهمتر از آن سهم خواری در پزشکی که در نتیجه ارتباطات غیرقانونی عده قلیلی از اطبا با مراکز و مؤسسات پزشکی و دارویی و آزمایشگاهها حاصل میشود امری غیراخلاقی و غیرقانونی است و از نظر قوانین و مقررات موضوعه نیز هم جرم است و هم تخلف. واقعی نبودن تعرفهها و یا هر دلیل دیگر توجیهکننده اخذ زیرمیزی و سهمخواری در پزشکی و نقض قوانین و مقررات نیست. اجرای قانون یک وظیفه همگانی است و موجب بقای یک جامعه می شود . برای واقعی شدن تعرفهها هم باید تلاش و مبارزه کرد اما تا زمانی که اصلاحی صورت نگرفته باید ضوابط حاکم بر تعرفهها را رعایت کرد.
مشاور حقوقی سازمان نظام پزشکی در واکنش به سخنان یکی از نمایندگان مجلس که در این گفتگوی رادیویی اعلام اسامی و مخفّف نام پزشکان متخلّف و کسانی که زیرمیزی میگیرند را موجب پیشگیری از تخلّف میدانست تأکید کرد: با نقض قانون نباید به مبارزه با تخلّف برخاست. پدیده زیرمیزی امری غیراخلاقی و جرم و تخلّف است و سازوکارهای مبارزه با آن در قوانین پیشبینی شده و تا زمانی که کسی در محکمه صالح محکوم نشده و اتهام او ثابت و حکم قطعی درباره وی صادر نشده باشد ما حق نداریم اسامی وی و حتی مخفّف نام وی را در رسانهها منتشر کنیم. البته پس از قطعیت حکم هم تشخیص اعلام اسامی با رییس محکمه است نه دستگاههای اجرایی یا قانونگزاری. رواج اینگونه مسائل موجب قانونگریزی در جامعه میشود.
دکتر عباسی در جمع بندی نظرات خود در این گفتگوی رادیویی، فرهنگ سازی و مبارزه منفی مردم و بیماران در برابر پدیده نابهنجار سهم خواری در پزشکی را بهترین گزینه برای مقابله با آن دانست و تأکید کرد برای چنین مبارزه ای چنانچه وضعیت بیمار اورژانسی باشد و پزشک مطالبه کننده ی زیرمیزی از انجام معالجه سرباز زند عمل او در چارچوب قانون خودداری از کمک به مصدومین و رفع مخاطرات جانی قابل تعقیب کیفری است در عین حال که چنین عملی تخلف انتظامی هم هست و چنانچه اورژانسی نباشد بیماران خود را دست چنین اطبایی نسپارند و به پزشک دیگری مراجعه کنند. مبارزه منفی و تسلیم نشدن در برابر رفتار غیرقانونی چنین افرادی آنان را در انزوا قرار می دهد و نتیجه بخش خواهد بود.