×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1393/10/21 - 11:35
  • بازدید : 1941
  • تعداد بازدید : 62
  • زمان مطالعه : 11 دقیقه

دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی یکی از مراکز پیشرو و پیشگام کشور در حوزه فناوری است

در حاشیه پانزدهمین جشنواره پژوهشی ابوریحان بیرونی با دکتر افشین زرقی معاون تحقیقات و فناوری دانشگاه به گفتگو نشسته ایم تا با دستاوردها ، اهداف و برنامه های این معاونت بیشتر آشنا شویم. شرح این گفتگو در ذیل آمده است. دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی رتبه اول ارزشیابی تحقیقات دانشجویی کشور


قای دکتر مهمترین دستاوردهای پژوهشی دانشگاه در یکسال گذشته چه بوده  است.



دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی براساس آخرین  رتبه بندی نظامESIدر نوامبر 2014  رتبه دوم کشوری و رتبه 582 جهانی را به خود اختصاص داد و با 400 پله افزایش رتبه بیشترین رشد را در میان دانشگاههای علوم پزشکی کشور داشت.



همچنین در رتبه بندی وزارت بهداشت با رشد 21  درصدی و کسب بیش از 58 هزار امتیاز رتبه دوم کشوری را از آن خود کرد و از نظر میزان رشد در صدر دانشگاههای علوم پزشکی تیپ یک کشور قرار گرفت. البته با توجه به ترسیم برنامه رشد 20  درصدی سالیانه برای دانشگاه انتظار داریم با تحقق آن در پایان سال 93 رتبه دانشگاه به 70  هزار ارتقا یابد.



همچنین دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی در ارزشیابی حوزه تحقیقات دانشجویی با کسب 3260 امتیاز، رتبه اول کشوری را کسب کرد.



اما نکته قابل توجه این است که بحث تولید دانش، علم و مقاله بعنوان یک شاخص پژوهشی زمانی از ارزش برخوردار است که نتایج تحقیقات ما کاربردی و مورد نیاز جامعه باشد؛ نتایجی که منجر به تولید ثروت ملی شود. بنابراین مسیر دستیابی به محصول و پژوهش پایدار مبتنی بر تولید ثروت، عبور از تولید دانش است به این معنی که ابتدا باید تولید دانش اتفاق بیافتد تا پیامد آن پژوهش های منجر به کاربرد باشد.



به نظر جنابعالی در کسب دستاوردهای پژوهشی و ارتقای رتبه پژوهشی دانشگاه چه عواملی بیشتر دخیل بوده اند.



این دستاوردها و ارتقا را مرهون تلاش پژوهشگران، اعضای هیات علمی و اساتید دانشگاه هستیم و مسوولان در این راستا تنها نقش هدایت و نظارت دارند. بنابراین بدیهی است که بدون تلاش اساتید و محققان هیات علمی و غیر هیات علمی دانشگاه این دستاوردها حاصل نمی شد. البته حمایت های مادی و معنوی ریاست دانشگاه از حوزه تحقیقات و فناوری نیز در این امر بسیار موثر بوده است.



هدف ما جهت گیری پژوهش به سمت پژوهشهای کاربردی و اثر گذار و کیفی سازی پژوهش است



اهداف و شعار معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه چیست.



هدف معاونت جهت گیری پژوهش به سمت پژوهشهای کاربردی و اثر گذار و کیفی سازی پژوهش است. شعار ما در این معاونت کار تیمی و گروهی است.براساس این شعار اجرای طرحهای کلان با همکاری چند مرکز را مدنظر قرار داده ایم تا انشاءا... بتوانیم کار مثبتی در سطح کلان انجام دهیم.



دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی با داشتن 1300 عضو هیات علمی توانمند و دانشمندان بین المللی فراوان در مراکز و دانشکدههای تابعه خود از ظرفیت و پتانسیل بالایی برخوردار است. بنابراین این معاونت درصدد است بستر مناسبی را فراهم کند تا اهداف عالیتری پیش رو داشته باشد. گرچه پیش بینی ما کسب حدود 70 هزار امتیاز برای دانشگاه از نظر رتبه بندی وزارت بهداشت تا پایان سال 93 می باشد اما دانشگاه ظرفیت بیش از یکصد هزار امتیاز را داراست و امیدواریم در آینده به این رشد معقول دست یابیم .



مهمترین دغدغه های معاونت تحقیقات و فناوری چیست.



مهمترین دغدغه معاونت تحقیقات و فناوری اعتبارات پژوهشی و تخصیص بودجه های پژوهشی در شان و در خور دانشگاه است تا بتوانیم این بودجه را به مراکز جاری و ساری کنیم و نگرانی مالی پژوهشگران رفع شود. البته با حمایتهای ویژه ریاست دانشگاه در حال حاضر خلا بودجه ای که در بودجه بندی دانشگاه با آن مواجه بودیم مرتفع شده است که جای تشکر ویژه دارد .



حفظ رتبه پژوهشی دانشگاه از دیگر دغدغه های این معاونت است. امسال 21 درصد رشد پژوهشی را شاهد بودیم و انتظار می رود که در سال آینده نیز شاهد چنین رشد چشمگیری باشیم، زیرا حفظ رشد مهمتر از رشد اولیه است.



به اعتقاد من ارتباط با نهادهای بالادستی، صندوق های پژوهشی، وزارت بهداشت، ارائه توانمندی دانشگاه به مراکز تصمیم ساز از راهکارهای کاهش دغدغه این معاونت به شمار می آید و خوب است بدانید که امسال علاوه بر حمایتهای ریاست دانشگاه توانستیم از مراکز خارج از دانشگاه اعتبارات و منابع نسبتا قابل قبولی جذب کنیم اما متاسفانه با توجه به تعداد هیات علمی، مراکز و دانشکده ها این منابع هنوز کافی نیست.



رونمایی از بزرگترین اتاق تمیز دانشگاههای علوم پزشکی کشور همزمان با سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی



چه نوآوریها و اقدامات جدیدی  در معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه صورت گرفته است.



تشکیلمدیریت فناوری یکی از برنامه های ترسیم شده در این معاونت است و به واسطه آن یک صندوق جدید برای طرحهای منجر به پژوهشهای کاربردی و تولید محصول و ثروت ملی ایجاد شد. این مدیریت هفت قالب برای طرحهای پژوهشی برحسب گروههای مختلف (آزمایشگاهی ، پایه، IT، تغذیه، پزشکی بالینی) تعریف کردکه افراد می توانند طرحهای فناورانه خود را به این مدیریت ارایه دهند. با ایجاد این صندوق ضمن توجه به تولید دانش و مقاله در راستای پژوهشهای منجر به تولید محصول نیز سرمایه گذاری می کنیم.



از اقدامات دیگری که در این راستا انجام شد تقویت مراکز رشد و آزمایشگاه جامع تحقیقاتی در دانشگاه بود. در یکسال گذشته تعداد شرکت های دانش بنیان مستقر در مرکز رشد دانشگاه از 2 به 14 افزایش یافت که این رشد قابل ملاحظه ای است. نمونه های پژوهشی اکثر این شرکتها آماده شده، فاز آزمایشگاهی آنها خاتمه یافته و در آستانه تولید پایلوت یا مرحله تجاری سازی قرار دارند و انشاءا... بزودی نتایج آنها منتشر می شود.



همچنین همزمان با سالگرد پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی از بزرگترین کلین روم یا اتاق تمیز دانشگاههای علوم پزشکی کشور رونمایی خواهیم کرد و با تجهیز آزمایشگاه جامع تحقیقاتی و فراهم کردن یک شبکه آزمایشگاهی درصدد هستیم ضمن خدمات رسانی به پژوهشگران کشور، توانمندیهای آزمایشگاهی و تخصصی آنان را در بانکی متمرکز در این آزمایشگاه داشته باشیم و باعث تسهیل خدمت رسانی پژوهشی ازنظر سخت افزاری به پژوهشگران شویم.



دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی دارای بزرگترین و مجهزترین آزمایشگاه تحقیقاتی جامع کشور



درخصوص مرکز رشد و آزمایشگاه جامع تحقیقاتی که از پروژه های ملی دانشگاه به شمار می روند بیشتر توضیح فرمایید.



یکی از راهکارهای پژوهشی معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت براساس ترسیم نقشه پژوهش کشور، تجهیز 10 آزمایشگاه جامع کلان در 10 دانشگاه علوم پزشکی منتخب بود که  دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با توجه به توانمندی های موجود حائز بزرگترین و مجهزترین آزمایشگاه تحقیقاتی جامع کشور شد.



هدف این آزمایشگاه با داشتن 2300 مترمربع فضای مفید و پیشرفته ترین تجهیزات تخصصی و فوق تخصصی آزمایشگاهی در حوزه علوم سلامت، دارویی و علوم آزمایشگاهی، ارایه خدمت به تمام پژوهشگران کشور می باشد. البته اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی از خدمات مذکور با تخفیف 25 درصدی بهره خواهند برد و با تامین منابع میزان این تخفیفات افزایش می یابد.



دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی از نظر مرکز رشد نیز با توجه به استقرار 14 شرکت دانش بنیان در آن، در میان دانشگاههای علوم پزشکی سراسر کشور پیشرو می باشد.



بر اساس مدلهای ارایه شده در همایش معاونان پژوهشی دانشگاههای علوم پزشکی کشور،  در حوزه فناوری دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی یکی از مراکز پیشرو  و پیشگام کشور است. همچنین دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی با ارایه طرح ایده تا بازار در همایش مذکور بعنوان مرکزی پیشرو در این زمینه مورد توجه واقع شد.



بیش از یک سوم  تولیدات پژوهشی کشور به حوزه علوم پزشکی اختصاص دارد



وضعیت تولیدات پژوهشی علوم پزشکی کشور را در سالهای گذشته چگونه ارزیابی می کنید .



در 40 سال گذشته ایران بیش از 193 هزار مقاله در علوم مختلف منتشر کرده است که بر اساس اطلاعات پایگاه ISIبیش از 61 هزار مقاله از این تعداد(یعنی بیش از یک سوم  تولیدات پژوهشی کشور) مربوط به حوزه علوم پزشکی می باشد. این درحالی است که کمتر از 10درصد بودجه پژوهشی کشور به تحقیقات علوم پزشکی تخصیص یافته است و دانشگاههای علوم پزشکی فراتر از بودجه ای که در اختیار آنان گذاشتند تولیدات پژوهشی داشتند.



تحلیل این آمار نشان می دهد 28 هزار مقاله از این مقالات یا فاقد ارجاع و یا تنها یک بار ارجاع بوده اند. بنابراین گرچه رشد کمی خوبی در تولیدات پژوهشی داشتیم اما نیازمند تلاش بیشتری در راستای ارتقای کیفی هستیم.



ضمنا از مجموع مقالات مذکور تنها  100 مقاله وجود دارد که بالای 100 بار به آنها ارجاع شده که از آنها بعنوان مقالات داغ یا پرکیفیت نام برده می شود. این دسته از مقالات بیشتر مربوط به طرحهای کلانی بوده که با مشارکت چند دانشگاه داخلی و خارجی انجام شده و تعداد نویسندگان آنها نیز گاهی به 100 نفر می رسد .



طراحی و اجرای 5 کلان شهر منطبق برنظام تحول سلامت توسط دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی و دانشگاههای همجوار



آیا برای بهبود این وضعیت راهکاری در نظر گرفته اید.



یکی از برنامه های بسیار مهمی که در این راستا در حوزه معاونت پژوهش و فناوری در نظر داریم طراحی5 کلان شهر بصورت شبکه ای و به کمک چندین دانشگاه همجوار و همسو با سیاست ها در سطح کشور است . این معاونت سرمایه گذاری بالایی در این خصوص انجام می دهد و این کلان طرحها توسط مراکز منتخب دانشگاه و با همکاری دانشگاههای همجوار با محوریت دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام می شوند.



نتیجه این طرحهای کلان که عمدتا منطبق برنظام تحول سلامت است؛ علاوه بر آن که منجر به انجام پژوهشهای کاربردی و رفع نیازهای نظام سلامت و مردم خواهد شد ،می تواند در مجلات بسیار معتبر جهانی نیز به چاپ برسد و ما را در راستای محوریت در امر پژوهش یاری کند.



براساس مطالعات علم سنجی در 4 سال گذشته نیمی از اعضای هیات علمی فرصت چاپ مقاله در پایگاههای معتبر علمی و پژوهشی نظیر ISI  را نداشتند. بنابراین معاونت تحقیقات و فناوری دانشگاه با بسترسازی در زمینه آموزش پژوهشگران و برگزاری کارگاههای پایه تخصصی در زمینه طرحهای پژوهشی انتظار دارد اعضای هیات علمی به بحث پژوهش بیشتر ورود کنند و افرادی که در حال حاضر در صحنه پژوهش فعال هستند نیز در آینده با انجام کارهای تیمی گسترده تر به سمت کارهای کلان تر پژوهشی پیش روند .



همچنین گروههای فعال پژوهشی که سهم قابل توجهی در تولیدات پژوهشی دانشگاه دارند باید ضمن ارتباط با مراکز مرتبط، بحث هم افزایی پژوهشی را اجرا کنند . این معاونت سعی دارد با ایجاد مرکزی به پژوهشگران کمک کند تا داده های پژوهشی خود را که تاکنون فرصت ارائه آن را  نداشته اند به صورت مقاله به نگارش در آوردند.



استاد لطفا درخصوص طرحهای کلان بیشتر توضیح دهید.



اولین طرح کلان ما در زمینه سرطان کولون با مرکز کبد و گوار ش کلید خورد و طراحی شد و با توجه به توانمندیها و امکانات دانشگاههای استانهای همجوار در صدد اجرای این پروژه برآمدیم . خوشبختانه دانشگاههای مذکور استقبال گسترده ای از این طرح داشتند و در حال نهایی کردن این مدل با مرکز غدد و دانشگاههای مربوطه هستیم .



انشاءا... طرح دوم نیز به زودی کلید می خورد و تا سال آینده تمامی  5 طرح کلان طراحی و اجرایی می شود. البته هم اکنون در فاز طراحی قرار داریم و ضمن بازدید از مراکز مختلف تحقیقاتی دانشگاه و بررسی ظرفیتهای آنان، کلان طرحها را طراحی می کنیم . از این طرحها حمایت های ویژه بعمل خواهد آمد و امیدواریم دانشگاه ما در زمینه اجرای طرحهای کلان پژوهشی در حوزه سلامت، در کشور پیشرو باشد.



برنامه های آینده معاونت تحقیقات وفناوری دانشگاه چیست.



توانمند سازی هیات علمی در امر پژوهش یکی از جدی ترین برنامه های ماست که باید بیش از پیش به آن بپردازیم و بستر مناسبی برای انتشار محصولات پژوهشی اعضای هیات علمی فراهم کنیم . همچنین باید حمایتهای مناسب از پژوهشگران برای شرکت در کنگره ها و تسهیلات ویژه ای برای اعضای هیات علمی بمنظور ارتباط بهتر با مراکزخارج از کشور فراهم شود.



با همکاری معاونت بین الملل دانشگاه باید زمینه حضور پژوهشگران بین المللی ایرانی را ترجیحا  در داخل دانشگاه فراهم کنیم تا بتوانیم از امکانات خارج از کشور در امر پژوهش استفاده کنیم .



افزایش تعداد شرکت های دانش بنیان، گسترش مرکز رشد دانشگاه و تقویت آزمایشگاه جامع ، افزایش بودجه تحقیقاتی مراکز و دانشکده ها بر اساس عملکرد پژوهشی، حمایت از مجلات بین المللی که در نمایه های بین المللی مطرح می شوند از دیگر برنامه های این معاونت است.



همچنین در آینده نزدیک تسهیلات ویژه برای انتشار کتاب اعلام خواهیم کرد و از پژوهشگرانی که در زمینه چاپ کتب ارزشمندی که با استاندارهای دانشگاه مطابقت دارند حمایتهای جدی مادی و معنوی به عمل می آوریم.



و اما سخن آخر...



در پایان ضمن تقدیر از حمایتهای ریاست دانشگاه و سایر مسوولان از این معاونت و همچنین زحمات تمامی اعضای هیات علمی و پژوهشگران مراکز و دانشکده های تابعه دانشگاه و کارکنان حوزه پژوهشی در راستای دستیابی به این دستاوردها قدردانی می کنم.   



 



 


  • گروه خبری : اخبار متفرقه,اخبار همایش ها,آرشيو اخبار
  • کد خبر : 16414
کلید واژه
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تنظیمات قالب