×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1394/05/07 - 15:46
  • بازدید : 1436
  • تعداد بازدید : 60
  • زمان مطالعه : 4 دقیقه
حقوق شهروندي و حقوق سلامت دكتر محمود عباسي رييس اتحاديه انجمنهاي علمي گروه حقوق ايران

مفهوم حقوق شهروندي

شهروندی، قالب پیشرفته شهرنشینی دانسته شده است و حقوق شهروندی اقتضای وضعیت شهروندی است که خود مستلزم تمتع از حقوق و التزام به تکالیف است؛ البته گاه منظور از حقوق شهروندی محض ، حقوق فرد بدون درنظر گرفتن مسئولیت های وی در جامعه شهری، در تقابل با سایر شهروندان و قوای حاکمه است که در این معنا همپوشانی چشمگیری با حقوق بشر بر قرار می کند. تأمین حداقلی حقوق شهروندی که با کرامت انساني ملازمه دارد، کف مطالبات شهروندی محسوب شده و مساق به سوی حداکثر مطلوب این حقوق، آرمان دیرین مدینه فاضله نظام های موجود بشمار می رود. با ملاحظه منابع و اسناد، چنین می نماید که اصطلاح حقوق شهروندی که در رابطه با آیین زندگانی در محیط شهری و ملزومات آن، سخن می گفته و در مقابل سایر بسترها و ابعاد اجتماعی قرار می گرفته، به تدریج دچار استحاله مفهومی- مصداقی توسعه گرا شده و در افواه متخصصین و عالمان بعضاً با مفهوم گسترده ای استعمال می شود به طوری که حقوق شهروندی مرزها را شکسته و بر جایگاه حقوق بشر تکیه می زند. بنابراین دیگر حقوق شهروندی در حصار مسئولیت ها و حقوق فردی شهروندان که در تقابل با وظایف مدیران شهری و تحت نقشه های جامع شهری، تعین می یابد، و بر بسترهای زندگی روستایی و عشایری امتیاز دارد و نیز در چارچوب شئون فرا ملی (و تابعین بیگانه) قرار نمی گیرد، باقی نمانده است.


شهروندی، قالب پیشرفته شهرنشینی دانسته شده است و حقوق شهروندی اقتضای وضعیت شهروندی است که خود مستلزم تمتع از حقوق و التزام به تکالیف است؛ البته گاه منظور از حقوق شهروندی محض ، حقوق فرد بدون درنظر گرفتن مسئولیت های وی در جامعه شهری، در تقابل با سایر شهروندان و قوای حاکمه است که در این معنا همپوشانی چشمگیری با حقوق بشر بر قرار می کند. تأمین حداقلی حقوق شهروندی که با کرامت انساني ملازمه دارد، کف مطالبات شهروندی محسوب شده و مساق به سوی حداکثر مطلوب این حقوق، آرمان دیرین مدینه فاضله نظام های موجود بشمار می رود. با ملاحظه منابع و اسناد، چنین می نماید که اصطلاح حقوق شهروندی که در رابطه با آیین زندگانی در محیط شهری و ملزومات آن، سخن می گفته و در مقابل سایر بسترها و ابعاد اجتماعی قرار می گرفته، به تدریج دچار استحاله مفهومی- مصداقی توسعه گرا شده و در افواه متخصصین و عالمان بعضاً با مفهوم گسترده ای استعمال می شود به طوری که حقوق شهروندی مرزها را شکسته و بر جایگاه حقوق بشر تکیه می زند. بنابراین دیگر حقوق شهروندی در حصار مسئولیت ها و حقوق فردی شهروندان که در تقابل با وظایف مدیران شهری و تحت نقشه های جامع شهری، تعین می یابد، و بر بسترهای زندگی روستایی و عشایری امتیاز دارد و نیز در چارچوب شئون فرا ملی (و تابعین بیگانه) قرار نمی گیرد، باقی نمانده است. به هر تقدیر صحبت از معنای حقیقی و واحد حقوق شهروندی و مولفه های آن با توجه به تعابیر متعددی که در حوزه های علوم لغت، جامعه شناختی و حقوق... صورت می­گیرد، مجالی فراخ می طلبد، اگرچه در جریان مفهوم شناسی حقوق شهروندی، باید پذیرفت که به عناصر لغوی آن و خصوصاً معنای شهروند در نظام حقوقی کنونی وفادار ماند تا با خلط حوزه های حقوقی مختلف زمینه تشتت و تداخل را فراهم نیاورد.


اما آنچه که در این جا حائز اهمیت است، توجه به جوهره حقوق شهروندی است که همرنگ با آموزه ها و اسناد حقوق بشری و موازین بازتاب یافته در قوانین اساسی کشورها، در عناوینی چون ارزشمندی، امنیت،برابری، عدالت و تساوی در بهره مندی از حقوق اجتماعی، اقتصادی، سیاسی و...، متبلور شده اند.در این طرز تلقی برای رسیدن به نظام عدالت و انصاف تنها شاخص ممیزه در توزیع حقوق و مسئولیت های متفاوت در یک جامعه انسانی، همان ضابطه عدل خواهد بود و هر گونه بهره وری یا حرمانی، وفق این ضابطه و متباعد از ضوابط رانتی میسر خواهد شد. اینچنین برداشتی را در نظام حقوقی ما می توان با افاده ای که از لفظ حقوق شهروندی در اسنادی چون بخشنامه ابلاغی 20/1/1383ریاست محترم وقت قوه قضاییهو متعاقب آن تصویب قانون «احترام به آزادیهای مشروع و حفظ حقوق شهروندی»،با محوریت تأکید بر کرامت و برابری انسانی در نحوه بازداشت، بازجویی و منع شکنجه و رفتار با متهمان توسط ضابطین و مجریان قضایی، از سوی مسئولین و قانونگذاران کارگذاری شده است، به روشنی دریافت. این مبنا و جوهر حقوق شهروندی همان اصول کرامت بشری، برابری، تساوی، حفظ عقاید و احترام به مقدسات است که در چارچوبه روابط اجتماعی در بلاد اسلامی نیز به وفور مورد تأکید قرآن و سنت پیامبر اکرم و اهل بیت مکرم ايشان(ع) قرار داشته است. از سویي ستاد صیانت از حریم امنیت عمومی و حقوق شهروندی در وزارت کشور نیز حفظ شعائر حجاب و عفاف و وجوه حقوق شهروندی مورد پیگیری قرار گرفته، ضمن این که پرداختن به این مهم از دغدغه های مقام معظم رهبری دانسته شده است.  در منشور حقوق شهروندی در مقام تبیین مهمترین این حقوق، به مواردی چون حق برحیات، حق بر سلامت و زندگی شایسته، آزادي اندیشه، بیان ومطبوعات، دسترسی به اطلاعات، حریم خصوصی، سلامت اداري، حکمرانی شایسته وحکومت قانون، حق مشارکت شهروندان درسرنوشت اجتماعی، حفظ محیط زیست و ... استناد جسته می شود و آسایش،رفاه،حمایت وتامین اجتماعی نیز مطمح نظر قرار می گیرد و نیز حق زنان و کودکان و سالمندان در این رابطه مورد تأکید قرار می گیرد و البته صرف نظر از عناوین مصرحه مرتبط با حقوق سلامت در منشور حقوق شهروندی،اکثر مصادیق و مواردی که به عنوان حقوق شهروندی مطمح نظر می باشند (مثل عدالت قضایی، اقتصادی، تشیید و ارتقای نظام خانواده، تبعیض زدایی، مبارزه با مواد مخدر و ...به عنوان وجوه ایجابی و سلبی)، به طور مستقیم یا غیرمستقیم در اعتلای سلامت جسمی، روانی و یا روحی و معنوی افراد جامعه حائز نقش مهم و تأثیر گذاری خواهند بود که در جای خود قابل بررسي است.


 

  • گروه خبری : حقوق پزشکی,اتحادیه انجمن های علمی گروه حقوق ایران,آرشيو اخبار
  • کد خبر : 21891
کلید واژه
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تنظیمات قالب