×

اطلاعات "Enter"فشار دادن

  • تاریخ انتشار : 1386/11/04 - 10:53
  • بازدید : 261
  • تعداد بازدید : 42
  • زمان مطالعه : 3 دقیقه

حضرت آیه ا... هاشمی شاهرودی- رییس قوه قضائیه در كنگره حقوق پزشكي

حضرت آیه ا... هاشمی شاهرودی- رییس محترم قوه قضائیه به طرح دیدگاههای خود در این زمینه پرداختند: امروزه درعلوم پزشکی گامهای بسیار بلندی برداشته شده است. پیشرفتهای علمی به دست آمده مسائل متنوعی را به عنوان مسائل مستحدثه مطرح کرده است که این مسائل نه در فقه و نه در حقوق گذشته مطرح نگشته است. این امور نیاز به اجتهاد فقهی – حقوقی دارد تا آنچه مطابق با نظام و موازین و به خصوص مصالح جامعه است، به صورت قانون و رویه قضایی درآید.


حضرت آیه ا... هاشمی شاهرودی- رییس محترم قوه قضائیه به طرح دیدگاههای خود در این زمینه پرداختند:

امروزه درعلوم پزشکی گامهای بسیار بلندی برداشته شده است. پیشرفتهای علمی به دست آمده مسائل متنوعی را به عنوان مسائل مستحدثه مطرح کرده است که این مسائل نه در فقه و نه در حقوق گذشته مطرح نگشته است. این امور نیاز به اجتهاد فقهی – حقوقی دارد تا آنچه مطابق با نظام و موازین و به خصوص مصالح جامعه است، به صورت قانون و رویه قضایی درآید.

ضمن این که باید از این اصول کلی تخطی نکرده و عدالت و ارزشهای اسلامی را مورد توجه قرار داده و مبانی اصولی حقوق افراد را حفظ کرد.

علم پزشکی که خود از علوم طبیعی بوده و موضوع آن انسان، جسم و روح او است، خود مستلزم ارتباط بین بیمار و پزشک است و این امر حقوقی رابرای هر یک از ایشان شامل می شود. لذا به منظور تعریف دقیق این حقوق، لزوم وجود رشته ای خاص که همانا حقوق پزشکی می باشد، اجتناب ناپذیر به نظر می رسد و کلیه مسائل در این حیطه باید به صورت یک رشته مستقل جمع بندی شود.

در فرهنگ اسلامی ما، جایگاه علم پزشکی، جایگاه بسیار والایی است و اسلام با توجه خاصی که به این علم نموده ، آن را منفک از سایر علوم طبیعی ساخته است. در متون و روایات اسلامی از پیامبر اکرم (ص) نقل می کند که علم پزشکی را هم عرض دین قرار داده و از بقیه امور تجربی تحت عنوان فنون یاد نموده است. بنابراین برجستگی و ظرافت مخصوصی برای علم قائل شده اند. نسبت به توسعه و پیشرفتهای جدید علوم پزشکی و زیستی باید دو نکته کلی را متذکر گردید:

1- در رابطه با پیشرفتهای علم پزشکی و تولید موجودات زنده و ... اسلام مثل دین مسیحیت نیست که نگرانیهایی داشته باشد. در فرهنگ غنی اسلام خصوصاً شیعه این مسائل وجود ندارد و این پیشرفتها، ایمان بیشتر به خدا وقدرت وی را در پی دارد. اسلام تأکید بر توسعه بیشتر در همه زمینه ها می کند و منافاتی هم نه با نظام خلقت دارد نه با اعتقادات دینی ما.

2- توجه خاص دین اسلام به این امور نباید وسیله ای برای از بین بردن حقوق افراد، مصالح و منافع اجتماعی شود همچون تمام پیشرفتهایی که در علوم دیگر نیز صورت می گیرد، نباید ضد بشری باشد. اسلام با این امر مخالف است. نباید این موارد وسیله ای برای از بین بردن نسل بشر شود. لذا اصل توسعه و اصل تولید علم و دستاوردهای علمی مورد تأیید نظام اسلامی است لکن در چارچوبی که ذکر گردید و این چارچوبها باید تحت عنوان رشته نوین حقوق پزشکی معین شود.

باید عنایت شود که پزشکی یک خدمت ارزنده، مقدس و مبارکی است. یک هنر است و نباید آن را بازاری کنیم. چه هنری افتخار آمیز تر و مقدس تر از حفظ جان انسانهاست. متأسفانه از بیمارستانهای ما حتی بیمارستانهایی که توسط نهادهای خود نظام مقدس ایجاد شده است گزارشاتی به ما می رسد که هیچ توافقی با آنچه ذکر شد ندارد غالباً وضعیت بدین قرار است که ابتدا بیمار حتی در وضعیت بحرانی باید مبلغی را به بیمارستان پرداخت کند و سپس بستری شود. درحالی که این امر دقیقا نقطه مقابل لزوم حفظ حیات است. این موارد مغایر با قانون اساسی و حفظ حیات انسانها است. این بند از قانون اساسی باید محترم شمرده شده و اجرایی گردد. لذا رفتار و اخلاق پزشکی واقعاً مبتنی بر این دیدگاهها است. شعار دادن و صرفاً صحبت کردن در باب این امور فایده ای را عاید ما نمی کند بلکه باید تحت لوای مقررات، اجرایی شود، باید با تدوین قوانین محکم و کارآمد ، قانونمندگردد. علاوه بر این ، نباید از دستاوردهای پزشکی سوء استفاده شود. به طور مثال مجوز سقط جنین، به راحتی سبب سقط جنین نشود و نهاد اجرایی این مجوزها باید خیلی دقیق بنیان گذاری شود.


  • گروه خبری : حقوق پزشکی
  • کد خبر : 3136
کلید واژه
مدیر سیستم
خبرنگار

مدیر سیستم

تنظیمات قالب